Eten & drinken


Goedkoop het het niet, het eten en drinken op IJsland. Dit komt natuurlijk mede doordat veel eten- en drinkwaren geimporteerd moeten worden.
Je kunt fastfood als patat, hamburgers en worsten ook in IJsland gewoon krijgen. Maar als je in dit land bent moet je toch ook ook eens wat van de traditionele IJslandse keuken proberen. Maar voor mensen die van de verfijnde keuken houden is de culinaire IJslandse traditie's misschien toch een brug te ver.

Zwartgeblakerde halve schaapskoppen is zo een gerecht die bij de meeste west Europeanen de wenkbrauwen doet fronsen. Toch is het goed om u er toch toe te zetten iets te proeven. Het smaakt veel lekkerder dan het eruit ziet.
Een ander gerecht is een portie papegaaiduiker. Aan deze vogeltjes zit niet al te veel vlees, zodoende worden er per persoon vaak meerdere klaargemaakt. Dit vlees is vrij stevig en doet enigzins aan wild denken.
Ook gedroogde haai is een lekkernij op IJsland. Deze haai wordt gepekeld en vervolgens op een droge neergezet om op smaak te komen. Het heeft een typerende smaak die of lekker of niet te pruimen vindt.

Op het gebied van Drank is er ook wel het één en ander te krijgen. Je kunt bier krijgen in de restaurants. Het inheemse bier bevat circa 2,2 % alcohol en wordt dus bij ons als licht beschouwd. Er zijn ook wel importbiertjes te krijgen maar hier betaal je wel meer voor.
Dit geldt helemaal voor het bestellen van een fles wijn in een restaurant. Dit is een dure aangelenheid. Een typisch IJslands alcoholisch drankje is de Brennivín oftwel IJslandse brandewijn, dit is een zware drank die niet voor niets de bijnaam zwarte dood heeft meegekregen.